Wartościowa przekąska na wieczorne seanse. Czyli hummus i jak go przyrządzić?

Nadeszła jesień, a wraz z nią nowe sezony ulubionych seriali. Oglądając ulubione produkcje, nie może zabraknąć również przekąsek. Na rynku jest ich niezwykle dużo, jednak większość nie ma nic wspólnego ze zdrowiem. Co innego, jeżeli chodzi o hummus. Czym on jest? W jaki sposób go przyrządzić? I co najważniejsze, czy jest wartościową przekąską na wieczorne seanse?

Kilka słów na temat hummusu

Hummus to nic innego, jak gęsta pasta, którą przyrządza się ze zmielonej ciecierzycy, czosnku, pasty sezamowej oraz oliwy z oliwek. Te składniki stanowią podstawę tradycyjnej przekąski, która pochodzi z kuchni bliskowschodniej. Wiele osób kojarzy go, jako orientalną przekąskę, dlatego też zdarza się, że omijają go szerokim łukiem. Wynika to najpewniej ze specyficznego smaku oraz braku wiedzy, z czym tak naprawdę można go podawać.

Mimo iż w Polsce hummus zyskał już dużą popularność, zdarzają się takie osoby, które wolą do ulubionego serialu zajadać się chipsami oraz innymi niezdrowymi przekąskami. Warto jednak spróbować go chociaż raz, ponieważ ma wiele wartościowych składników odżywczych. Mogą one różnić się od siebie w zależności od składników.

Hummus – wartości odżywcze?

Hummus to idealny dodatek do surowych warzyw krojonych, np. marchewki, czy ogórka, a także do kurczaka, chleba oraz talarków z ziemniaków. Jest on charakterystyczny dla kuchni wegetariańskiej, ponieważ w składzie zawiera jedynie warzywa, a co za tym idzie, jest niezwykłą skarbnicą wartościowych składników odżywczych.

Gęsta pasta warzywna jest źródłem:

  • witaminy A, C oraz witamin z grupy B;
  • cynku, fosforu, magnezu;
  • potasu, selenu i sodu;
  • żelaza, wapnia oraz miedzi;
  • manganu.

Ma on doskonały wpływ na nasze zdrowie, dzięki czemu po zjedzeniu porcji stajemy się weselsi. Taka zdrowa przekąska jest również dobrym uzupełnieniem diety w niezbędne składniki odżywcze.

Co jest potrzebne do wykonania tradycyjnego hummusu? Zrób to sam!

Do przygotowania tradycyjnego hummusu potrzebne będą:

  • ciecierzyca (250 g suchej bądź 500 g konserwowej);
  • soda oczyszczona (ok. 2 łyżeczki);
  • zimna woda (do 100 ml);
  • kumin oraz pieprz (1/2 łyżeczki);
  • pasta sezamowa tahini (250 g);
  • czosnek (3 ząbki);
  • cukier (najlepiej 2 łyżeczki trzcinowego);
  • sól (jedna płaska łyżeczka);
  • oraz sok z cytryny.

W sumie na przygotowanie pasty hummus potrzeba ok. 45 minut. Wszystkie składniki należy zblendować do uzyskania gęstej masy, a następnie podawać z ulubionym pieczywem, warzywami bądź krakersami.